keskiviikko 17. elokuuta 2011

Tsikuri eli "Ojos de Dios"

Mikä ihmeen Tsikuri kyselette varmaan? No, osallistuin noin 10 vuotta sitten Treen työväenopiston "Intiaanien Voimakurssille", jossa käsiteltiin Meksikon intiaanien kulttuuria. Siitä innostuneena osallistuin sitten lapseni kanssa jatkokurssille, jossa saimme tehdä eräitä intiaanien perinnekäsitöitä.

Tsikurit eli Jumalan Silmät-suojeluamuletit ovat meksikolaisten Huichol-intiaanien uskonnollista kansantaidetta. Ne ovat värikkäitä vinoneliöitä, jotka on tehty eri värisistä langoista kahdelle puukepille, jotka ovat ristissä.
Huichol isät ja äidit tekevät tsikurit lapsilleen. Jokainen värikerros kuvastaa yhtä elinvuotta, ja esim. 6 vuotiaalla on kuusikerroksinen tsikuri. Huicholit ajattelevat, että eri värien kerrokset ovat jumalan silmiä, joiden kautta hän katselee ihmisiä, pitää heidät terveinä ja suojelee heitä.

Tsikuri ja japanilainen lautanen. Tsikurin kuvio on kooltaan 13x13cm, kokonaisuus hapsuineen on 28x28cm.

Tsikuria voidaan pitää seinällä (koristeena tai sitten tuomassa siunausta elämälle, kuten Huichol-intiaanit ajattelevat...)

3 kommenttia:

  1. Näitä meidän lapset teki koulussa!

    VastaaPoista
  2. Kiitokset Anonyymille. Näinhän ne lapset samalla saavat tietoa toisista kulttuureista ja näiden kulttuurien käsitöistä.

    VastaaPoista
  3. Ompa mahtavaa, että joissakin kouluissakin tällaisia taideteoksia on tehty. Näillä lapsilla on ollut hyvin viisas opettaja, joka lienee itsekkin perehtynyt intiaanikulttuuriin. Itse en ole tällaisia nähnyt missään aikaisemmin. Kiitokset Kaijalle, että toit nämä näkyviin!

    VastaaPoista