keskiviikko 17. elokuuta 2011

Huichol - Intiaanien Voimataulu

No mitäs tämä sitten on? Keski- ja Pohjois-Meksikossa asuvat Huicholit ovat kehittäneet oman kansantaiteen muotonsa, lankamaalauksen eli nierikan.Värikäs lankamaalaus on heille kuin kirjoitusta, jolla he kuvaavat omaa mielenmaisemaansa, ajatuksiaan, uskomuksiaan, historiaansa ja mytologiaansa. Lankamaalaukset ovat heille voimatauluja, joissa on läsnä paljon ENERGIAA; värien, symbolien ja tekijän energioita.

Lankamaalaukseen tarvitaan pahvia, mehiläisvahalevyä, tikkuja, erivärisiä lankoja. Mehiläisvahalle ajateltu kuvio täytetään langoilla puutikulla tökkien; siinä tekniikka pääpiirteissään. Kuvion voi hahmotella itse taikka sitten tehdä perinteisiä intiaanien kuvioita.

Näitä voimatauluja rakentelin lapseni kanssa samaisella työväenopiston kurssilla n. 10 vuotta sitten, josta oli jo puhetta tuolla edellä.
Olen tehnyt useita voimatauluja (10 vuotta sitten) ja muutama päivä sitten löysin erään vaativamman työn keskeneräisenä. Olen päättänyt tehdä sen valmiiksi.

Tässä kurssilla tekemäni ihka ensimmäinen Voimataulu.

Kurssipäivän päätteeksi ohjaajamme kulttuuriantropologi Mirja Rekola "tulkitsi" meidän kaikkien tekeleet. Tätä ekaa Voimataulua ei saanut kopioida valmiista mallista, vaan se piti valmistaa itse omasta mielikuvituksesta. Myös piti valita lankojen värit ja kuviot, jotka sillä hetkellä miellyttivät itseä. Ohjaaja tulkitsi tekeleeni, että kuvio muistuttaa Atsteekki-intiaanien kuvioita, myös Saamelaiskuvioita. Tauluni merkitsi hänen tulkitsemanaan MAANJÄRISTYSTÄ, joko huonoa tai hyvää, ja maanjäristys merkitsee muutosta elämässä. Totta tai tarua, oliko mielikuvitukseni valinnut oikeat kuviot, koska seuraavan vuoden (2001) alussa muutimme vuodeksi Malesiaan!

3 kommenttia:

  1. Kyllä sinä vain aina jotain kivaa olet tekemässä!:)

    VastaaPoista
  2. Juu Maija, näistä kivoista on aikaa jo 10 vuotta....

    VastaaPoista
  3. No, muutostahan se aika oli ehkä sinun läheiselle sukulaisellekin 2001...mutto yksikseen asumaan...voi niitä aikoja!Mutta pidän valtaasti tuon tyylisistä kuvista, tauluista. Ne värit ovat huimaavat, sanon vain: VOIMAA VOIMAA...:)

    VastaaPoista