keskiviikko 31. elokuuta 2011

Ryppykorun seikkailut...

Makeanvedenhelmet, ryppyiset ja epäsäännöllisen muotoiset, alkoivat kapinoimaan laarissani. "Haluamme koruksi", he huusivat yhteenääneen ja lujaa. Pomps, pomps, yksi pompsahti laatikostaan pöydälle. "Pakko kai tässä jotain on sitten..." tuumasin ihmeissäni. Syntyikin rannekoru "RYPPY".

"Minne lähtisin", tuumaa Ryppy rannekoru. Burmankissani Elli neuvoo eteenpäin.
Ensin kameranosan yli...
...ja hups vain, lentoon...

Ensiksi Ryppy rannekoru nautiskeli animaatioelokuvasta "Bellevillen kolmoset" eli "Les Triplettes de Belleville".....sitten koru suorastaan pakahtui kuunnellessaan musikaalia "Oopperan Kummitus" eli "El Fantasma de la Opera".
Ja niin koru väsyi kaikesta kokemastaan ja nukahti...

Ryppy-korussa on epäsäännöllisen (ja -kokoisen) muotoisia mav.helmiä, keskellä on kolikon muotoinen litteä mav.helmi. Jokaisen helmen toisella sivulla on sterlinghopeinen rondellihelmi ja muut osat ovat sterlinghopeaa.
Klikkaamalla kuvia näkee rypyt isompina...

maanantai 29. elokuuta 2011

Farkkukoru

Siskoni Saksasta halusi farkkuihin sopivan korun, jossa sinisiä/sinertäviä helmiä/kiviä. Sininenhän ei kuulu minun mieliväreihini, joten osa tämän rannekorun kivistä löytyi Helmetin Kirppikseltä.
JEANS-rannekoru


Rannekorussa on sterlinghopeaa ja balin hopeaa, isot kivet ovat AAA Perun viistehiottuja kalsedoneja (9x6mm Wheel Hong Kong Cut), pienemmät kivet ovat Neon Apatiitteja ja Akvamariineja. Ja on siellä yksi Kuukivi rondellikin.

Kalsedonit ehkä tekevät tämän korun, kivien väri ei ole räikeä sininen, vaan enemmänkin iltaunille vaipuvan meren sineä, hieman turkoosia...
Klikkaamalla kuvia isommaksi saa ehkä paremman käsityksen korusta.

maanantai 22. elokuuta 2011

Keshi korvakoruille seuraa...

Minä olen jo USEAMMAN VUODEN ajan pitänyt laareissa näitä Keshi Makeanvedenhelmiä. Kaikki kaunottaret ovat omanlaisiaan, herttaisen epäsäännöllisen muotoisia. Miksihän en näistä aiemmin ole korua tehnyt? Edellä tekemieni mav. korvisten seuralaiseksi sopisi mainiosti tämä rannekoru. En ole kuitenkaan mikään ns. Setti-ihminen, ts. korvisten ja rannekorujen ei tarvitse olla samoista materiaaleista. Ja mullehan se on helppoa, koska käytän itse niin vähän korviksia.
WHITE-rannekoru



Korussa on siis Keshi mav.helmiä, sterlinghopeaa ja kaksi litteää hopeahelmeä. Mietin kovasti sopisiko tuo laatikkomallinen magneettilukko tämän herkän korun kanssa, mutta toistaiseksi saa olla näin. Korua voi käyttää myös niin, että magneettilukko tulee ikäänkuin koristeeksi ranteen etupuolelle.


Koristeellinen sterlinghopeinen magneettilukko on kooltaan 12x12mm.

lauantai 20. elokuuta 2011

Korvakorut (näitä teen harvemmin...)

Vaikka tuo Intiaaniteema on nyt mulla päällä (ainahan se on ollut, ja heidän kulttuuriinsa tutustuminen) niin tässä kuitenkin yhdet korvikset...Ostin Helmetin Kirppikseltä näitä suloisia yläporattuja Keshi makeanvedenhelmiä. Ystäväni pyysi, että josko näistä korvakorut syntyisi? No syntyihän ne, monien yrittämisien jälkeen.
Peace-korvakorut



Korvakoruissa on yläporatut mav.helmet, pikkuruiset mav.helmet sekä sterlinghopeaa. Kaikki helmet ovat omanlaisensa, joten kahta samanlaista ei ole.

Miksi näin monta kuvaa? Siksi ehkä, että tunsin jossain määrin onnistuneeni, koska korvakoruja olen tehnyt niin vähän....

torstai 18. elokuuta 2011

Huichol - Intiaanien Voimataulu (Part 2)


Näitä seuraavia Voimatauluja tein sitten kotona; sovelsin Intiaanien kuvioita omiin kuvioihini. Huicholit rakastavat kirkkaita värejä; kirkkaan punaista, keltaista, sininistä, vihreää, mustaa, valkoista, turkoosia, pinkkiä, oranssia, violettia jne.


Voimataulut ovat halkaisijaltaan 10-11cm.

Intiaanitaiteilijat eivät suunnittele töitään etukäteen, vaan he etenevät spontaanisti mielikuvituksen ja intuition, sisäisen äänen voimalla.
Tekniikasta sen verran, että kuviot täytetään eri värisillä langoilla mahdollisimman tiiviisti siten, että langat ovat toisissaan kiinni eikä mehiläisvahaa näy. Yleensä maalaus aloitetaan keskimmäisestä kuviosta, koska vahalla on taipumus levitä. Langan pitää olla tiukasti kierretty, ettei aukea helposti.

Ja tässä sitten se lupaamani keskeneräinen hieman kookkaampi Voimatauluni, jota aloitin tekemään 10 vuotta sitten. Hieman pölyä näyttää olevan lankojen päällä, osa täytyy varmastikin uusia...katsotaan nyt mitä saan aikaan. Olen tehnyt nyt tuota oikeaa puolta, työ oli suunnilleen puoliväliin tehty.
Voimataulun nimi on "Sikwi" eli Lintu. Kuvion koko on 17x20 cm.

Tässä vielä pari kuvaa erilaisista malleista, joita voi kopioida sellaisenaan tai soveltaa omiin malleihin.

keskiviikko 17. elokuuta 2011

Huichol - Intiaanien Voimataulu

No mitäs tämä sitten on? Keski- ja Pohjois-Meksikossa asuvat Huicholit ovat kehittäneet oman kansantaiteen muotonsa, lankamaalauksen eli nierikan.Värikäs lankamaalaus on heille kuin kirjoitusta, jolla he kuvaavat omaa mielenmaisemaansa, ajatuksiaan, uskomuksiaan, historiaansa ja mytologiaansa. Lankamaalaukset ovat heille voimatauluja, joissa on läsnä paljon ENERGIAA; värien, symbolien ja tekijän energioita.

Lankamaalaukseen tarvitaan pahvia, mehiläisvahalevyä, tikkuja, erivärisiä lankoja. Mehiläisvahalle ajateltu kuvio täytetään langoilla puutikulla tökkien; siinä tekniikka pääpiirteissään. Kuvion voi hahmotella itse taikka sitten tehdä perinteisiä intiaanien kuvioita.

Näitä voimatauluja rakentelin lapseni kanssa samaisella työväenopiston kurssilla n. 10 vuotta sitten, josta oli jo puhetta tuolla edellä.
Olen tehnyt useita voimatauluja (10 vuotta sitten) ja muutama päivä sitten löysin erään vaativamman työn keskeneräisenä. Olen päättänyt tehdä sen valmiiksi.

Tässä kurssilla tekemäni ihka ensimmäinen Voimataulu.

Kurssipäivän päätteeksi ohjaajamme kulttuuriantropologi Mirja Rekola "tulkitsi" meidän kaikkien tekeleet. Tätä ekaa Voimataulua ei saanut kopioida valmiista mallista, vaan se piti valmistaa itse omasta mielikuvituksesta. Myös piti valita lankojen värit ja kuviot, jotka sillä hetkellä miellyttivät itseä. Ohjaaja tulkitsi tekeleeni, että kuvio muistuttaa Atsteekki-intiaanien kuvioita, myös Saamelaiskuvioita. Tauluni merkitsi hänen tulkitsemanaan MAANJÄRISTYSTÄ, joko huonoa tai hyvää, ja maanjäristys merkitsee muutosta elämässä. Totta tai tarua, oliko mielikuvitukseni valinnut oikeat kuviot, koska seuraavan vuoden (2001) alussa muutimme vuodeksi Malesiaan!

Tsikuri eli "Ojos de Dios"

Mikä ihmeen Tsikuri kyselette varmaan? No, osallistuin noin 10 vuotta sitten Treen työväenopiston "Intiaanien Voimakurssille", jossa käsiteltiin Meksikon intiaanien kulttuuria. Siitä innostuneena osallistuin sitten lapseni kanssa jatkokurssille, jossa saimme tehdä eräitä intiaanien perinnekäsitöitä.

Tsikurit eli Jumalan Silmät-suojeluamuletit ovat meksikolaisten Huichol-intiaanien uskonnollista kansantaidetta. Ne ovat värikkäitä vinoneliöitä, jotka on tehty eri värisistä langoista kahdelle puukepille, jotka ovat ristissä.
Huichol isät ja äidit tekevät tsikurit lapsilleen. Jokainen värikerros kuvastaa yhtä elinvuotta, ja esim. 6 vuotiaalla on kuusikerroksinen tsikuri. Huicholit ajattelevat, että eri värien kerrokset ovat jumalan silmiä, joiden kautta hän katselee ihmisiä, pitää heidät terveinä ja suojelee heitä.

Tsikuri ja japanilainen lautanen. Tsikurin kuvio on kooltaan 13x13cm, kokonaisuus hapsuineen on 28x28cm.

Tsikuria voidaan pitää seinällä (koristeena tai sitten tuomassa siunausta elämälle, kuten Huichol-intiaanit ajattelevat...)

Blogin uusi ilme...

Vaihdoin tänään blogini ulkoasua hieman. Uusi taustaväri, uudenlainen otsikko.. En tiedä miellyttääkö tämä teitä lukijoitani, mutta katsotaan nyt. Ainakin muutama päivä.

tiistai 16. elokuuta 2011

Uusi projekti...


Tämän rannekorun materiaalit ovat vielä tilaajan hyväksyttävä. Farkkuihin sopivan korun sinisiä sävyjä tulevassa rannekorussa.Tilaaja pitää myös kissoista ja Elli burmanikin sen taisi tajuta....

Tuunausta

Kaulakorun tuunausta...
Korjasin erään vuosi sitten tekemäni kaulakorun. Pitkän punosriipuksen vaihdoin isoon ja pyöreään Hill-Tribe hopeahelmeen. Korussa on itse takomiani hopeaosia, pikkuruisia onyx kiviä sekä valmista hopeaketjua. Lisäksi etuosassa on pikkuruinen hopeasydän koristeena.

Koru on erittäin siro ja kevyt.


Rannekorun tuunausta..
Tämä rannekoru oli omistajalleen liian väljä. Liian ison rannekorun korjaus on mielestäni aina haastavampaa kuin liian pienen korjaus. Tässä erittäin vaaleasävyisessä korussa oli keskikivenä erittäin suuri hiottu vuorikristaleen möhkäle. Sen tilalle laitoin kaksi makeanvedenhelmeä. Ja poistin myös sileän vuorikristallin. Korusta tuli näin tasapainoisempi ja sirompikin. Toivottavasti tämä miellyttää myös omistajaa...

Korussa on huurrekvartsikiviä, "sokerikvartsikiviä" (=kaiverrettua kvartsia), makeanvedenhelmiä, keskellä on pikkuinen haltiapunoksen pätkä. Lisäsin koruun pienen riipuksen; pikkuruinen kvartsikivi, jossa litteä hopeahelmi.
Korussa on hentoja, utuisia värejä...olikohan tämän korun nimi PAKKASYÖ....?

maanantai 1. elokuuta 2011

Lapsen koru

Kävimme viime viikonloppuna mieheni veljen perheessä kahden lapsen, tytön ja pojan yhteisillä synttäreillä. Pojan lahjasta huolehti mieheni ja minä ajattelin tehdä 8- vuotiaalle päivänsankarittarelle rannekorun. En tiennyt ollenkaan, mitkä mieltymykset hänellä ovat, mutta äiti sitten juhlissa kertoi, että tyttö kyllä tykkää koruista ja paraikaa hänellä olikin Nomination koru ranteessa.
Noh, en tiedä ihan tarkkaan mitä lapsi mietti lahjastaan, oli nimittäin aika kova meno lapsilla. Mutta olinkin osannut tehdä juuri oikeankokoisen rannekorun hänelle, ei siis tarvinnut kaivaa pihtejä ja lenkkejä laukunpohjastani, jotka minulla olivat mukana korun mahdollista korjausta varten.
IRA-rannekoru

Korussa on vaalean liilan värisiä makeanvedenhelmiä sekä viistehiottuja ruusukvartseja.
Korun keskellä on vaaleanpunainen Swarovskin perhonen, muut materiaalit sterlinghopeaa.

Korun kuvaus ei taaskaan onnistunut, en vain saa hyviä lähikuvia aikaiseksi, mutta tiedän kyllä mistä se johtuu. Osasyynä on minun huono kuvaustaitoni, ja toisena syynä erään tärkeän osan puuttuminen muuten hyvästä kamerastani.
Mutta ainakin korun rekvisiittana ollut kukkanen onnistui kuvassa suhteellisen hyvin...